ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ТА ВИХОВАННЯ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ ШКІЛ УКРАЇНИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XIX – ПОЧАТКУ XX СТ. - Белозьорова, Н.О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті виділено ряд етапів розвитку початкового навчання, які пов'язані з державним реформуванням системи освіти другої половини XIX - початку XX століття, а також особливості основних типів початкових шкіл на виділених етапах. Розглянута методика навчання учнів з основних предметів, які викладалися в молодших класах на всій території України, а також зазначено відмінності у викладанні деяких предметів на сході і заході країни. Охарактеризована методика навчання грамоти в недільних школах. Проаналізовано питання підтримки дисципліни на уроках, а саме дозволені та заборонені методи для підтримки класної дисципліни. Розглянуто організацію та безпосередню педагогічну взаємодію вчителя та учнів на уроці у початковій школі. Розкрито досвід використання системи методів навчання в початковій школі виділеного періоду, які відрізнялися відповідно до специфіки та змісту дисциплін молодшої школи.