МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ СІМ’Ї У ПЕРІОД НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ - Лещенко, О.Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Автор статті розглядає особливості функціонування сім’ї у період народження дитини. Було визначено основні завдання сім’ї на цій стадії, проблеми, з якими стикається сім’я при народженні дитини. У статті було зроблено такі акценти: на визначення поняття „сім’я в кризовій ситуації”, змін у житті сім’ї при появі першої дитини; на виділення ознак кризи сім’ї на цій стадії. Методику дослідження сім’ї у період народження дитини було розроблено з урахуванням основних показників сімейної системи: згуртованість, внутрішні і зовнішні межі сім’ї, рольова взаємодія. У статті було визначено методи, що спрямовані на оцінку: сімейної структури; системи міжособистісних стосунків і характеру комунікацій в сім’ї; рольової структури сім’ї; подій, що передують кризі сім’ї; міри задоволеності чи незадоволення шлюбом; соціально-психологічної сумісності подружжя в сім’ї.