ПРАКТИКА «ПРОБНІ ЗАНЯТТЯ У ЗВО»: СУЧАСНІ ВЕКТОРИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Толмачова, І. М.; Ільїна, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті представлено досвід забезпечення сучасних векторів організації та проведення практики «Пробні заняття у ЗВО» зі здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня, спеціальність 011 «Освітні, педагогічні науки». Дану практику схарактеризовано як площину професійно- особистісного самовизначення студентів, у якій актуалізується їхній суб’єктний потенціал, формуються та набувають нових якісних ознак усі складники професійної компетентності. Мета практики «Пробні заняття у ЗВО» – підготовка фахівців, здатних розв’язувати актуальні проблеми, складні завдання інноваційного характеру у сфері освітньої практики в ході викладацької діяльності. Акцентовано увагу на очікуваних результатах проходження практики, а саме на комплексі компетентностей, знань та розумінь за спеціальністю, які відповідають освітньо-професійній програмі. Представлено специфіку організації та проведення практики в дистанційній формі. Висвітлено систему принципів та умов роботи з майбутніми фахівцями, які сприяють максимальному забезпеченню програмових результатів. Продемонстровано систему трудових дій, представлених у Професійному стандарті на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», зокрема: підготовка навчальних та методичних матеріалів; викладання, консультативна підтримка студентів; оцінювання результатів навчання; використання дослідницьких і творчих проєктів; участь у роботі кафедри, професійних об’єднань, організація освітніх та наукових заходів. Виділено та стисло схарактеризовано групи труднощів, із якими стикаються студенти в ході практики «Пробні заняття у ЗВО». Запропоновано шляхи усунення кожного ускладнення. Акцентовано увагу на ролі викладача – керівника практики як носія ціннісних установок та сенсів у професійній діяльності, що усвідомлено транслює певну модель поведінки викладача ЗВО. Наголошено, що такий підхід до організації та проведення практики «Пробні заняття у ЗВО» зі здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня відповідає сучасним викликам та сприятиме професійному становленню майбутнього фахівця, який буде ефективно здійснювати викладацьку діяльність в умовах академічної свободи.