ОДИНИЦІ НАВЧАННЯ ТА ВІДБОРУ УЧБОВОГО МАТЕРІАЛУ З РОСІЙСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - Гейченко, К.І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті розглядаються одиниці комунікативного навчання іноземців усного навчально-професійного спілкування російською мовою: мовленнєва дія та одиниця відбору навчального матеріалу – типова інтенція.Навчально–професійне спілкування – природній комунікативний акт, у якому визначальною є інтенція ініціатора комунікації. А власне комунікація – це вибудована система комунікативних дій (вербальних та невербальних вчинків) через визначений набір мовних засобів.Тому основною одиницею навчання спілкування можемо вважати мовленнєву (комунікативну) дію – елементарний комунікативний акт - діаду, а як одиницю відбору навчального матеріалу - типову інтенцію (мовленнєвий задум, мовленнєвий намір).