РИЗИКОЛОГІЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ОФІЦЕРА НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ: СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА КОМПОНЕНТНИЙ СКЛАД - Корольов, А. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті проаналізовано підходи до визначення категорії «компетентність» у загальнонауковій літературі та в професійній діяльності офіцера Національної гвардії України (далі – НГУ) та доведено, що серед дослідників відсутня одностайність думки щодо тлумачення цієї дефініції та її змісту. Визначено, що дослідження підготовки майбутнього офіцера НГУ до здійснення професійної діяльності в умовах ризикових ситуацій вимагає обґрунтування теоретико-методологічних засад компетентнісного підходу в освіті, врахування досліджень науковців щодо загальних наукових підходів та аналізу впровадження компетентнісного підходу в діяльності прикордонників, офіцерів органів внутрішніх справ та Збройних сил України. Закцентувано увагу на тому, що компетентність тісно пов’язана із колом повноважень і конкретною професійною діяльністю та являє собою інтегративний характер когнітивної, діяльнісної та емоційної сфер особистості. Досліджено особливості підготовки та основні функції майбутнього офіцера НГУ до здійснення професійної діяльності в умовах ризикових ситуацій. Доведено, що компетентнісний підхід являє собою перехід на новий рівень підготовки офіцерів, здатних якісно, швидко та з найменшими втратами виконати поставлені завдання воєнного часу та заходи повсякденної діяльності. Виокремлено чинники, що впливають на формування компетентності. Визначено, що, незважаючи на наявність досліджень з проблеми впровадження компетентнісного підходу в освіті, це питання саме в процесі формування ризикологічної компетентності у підготовці майбутніх офіцерів НГУ розглядається в науковій літературі обмежено та фрагментарно. Доведено, що професійна компетентність майбутніх офіцерів перебуває у прямій залежності та визначається: цілями, завданнями і характером військової праці, їх відповідністю соціальним замовленням суспільства і закріпленням у нормативній базі, характеризується великою відповідальністю й обмеженим часом на прийняття рішення. Також у статті розкрито суть ризикологічної компетентності майбутнього офіцера НГУ, її структуру та функції, а саме: когнітивну, безпекоорієнтовну, правоохоронну, конструктивно-комунікативну, розвиваючу, прогностичну, аналітико-корекційну.