ПРОЄКТУВАННЯ КОНТЕКСТНОЇ МОДЕЛІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНІЙ МОВІ В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВИХ СПЕЦІАЛІСТІВ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Лєбошина, Н. В.; Черкашина, Ю. Д. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті розглянуто сутність моделі контекстного навчання та його значення для активації та розвитку професійних компетентностей майбутніх військових фахівців на заняттях іноземної мови. Згідно з Умовами про стандартизацію STANAG 6001 2014 р., передбачається, що володіння іноземною мовою військовими фахівцями має бути на рівні, не нижчому СМР 2 «функціональний», тобто володіти сформованою системою знань, навичок і вмінь та здатністю ефективно вирішувати поставлені завдання у професійній діяльності на міжнародному середовищі, ураховуючи особливості соціокультурного оточення, у якому вона перебуває. Указано, що мовна підготовка курсантів у ВВНЗ передбачає реалізацію цілого комплексу планувальних, організаційних, навчально-методичних і наукових заходів, спрямованих на опанування здобувачами освіти належного рівня мовної компетенції. Визначено структурні, функціональні та змістові особливості контекстного навчання та переваги у процесі професійної підготовки. Виокремлено важливість застосування міждисциплінарних зв’язків у навчанні на основі потреб майбутніх фахівців у професійній діяльності (створення навчальних посібників за фахом із ретельно відібраним та систематизованим сучасним лексичним матеріалом), що сприяє активному залученню курсантів у навчальний процес. Проаналізовано ефективність переваги блочно-модульної організації змісту освіти та її висока адаптивність до неминучих змін в освітньому процесі. Звернено увагу на активне використанні комунікативного підходу з імплементацією інтерактивних технік та методів (метод ситуацій, використання автентичних відеоматеріалів). Дослідники підкреслюють особливу значущість застосування контекстного підходу для розвитку навичок самостійної роботи та навичок критичного мислення (на прикладі застосування методу проєктів: рольові та ділові ігри, інсценування, застосування мовних вправ відкритого типу, «мозковий штурм» і т. д.). Саме контекстний підхід пов’язує воєдино всі компоненти змісту навчання, пояснюючи доцільність формування навичок і вмінь, сприяє набуттю реального досвіду професійної діяльності.