РОЗПОВСЮДЖЕНІСТЬ СПОЖИВАННЯ ШОК-КОНТЕНТУ ПІДЛІТКАМИ УКРАЇНИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА: ВПЛИВ НА ЇХ СОЦІАЛІЗАЦІЮ - Авраменко, У. В.; Матвієнко, Є. В.; Савчин, М. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Споживання шокуючого контенту серед підлітків в Україні та його вплив на їх соціалізацію залишається актуальною темою у сучасному світі. Із виникненням нових медіа та соціальних платформ зростає доступність різноманітного контенту, включаючи той, який може впливати на психологічний стан підлітків. Ця стаття покликана розглянути проблему споживання шок-контенту серед підлітків у контексті зростання такого контенту з початком повномасштабного вторгнення в Україну. Зростання кількості відео, зображень та інших матеріалів, що має негативний вплив на емоційний стан та світогляд молоді, спонукало авторів спробувати зрозуміти масштаб проблеми та вивчити її вплив на соціалізацію підлітків. Це дослідження містить статистичну інформацію, важливу для формування програм із забезпечення здорового психічного розвитку підлітків, а саме досліджено особливості споживання шокуючого контенту серед підлітків. Дослідження проводилося онлайн із респондентами у віці від 13 до 17 років, які проживають у Запорізькому регіоні (на момент написання статті територія можливих бойових дій). Для збору статистичної інформації використовувалися анкетування та тестування на визначення рівня соціалізації за чотирма компонентами: моральністю, соціальною адаптивністю, соціальною активністю та соціальною автономністю. Визначено рівні схильності до споживання шок-контенту та критерії визначення цих рівнів. Подано кореляційний аналіз взаємозв’язку споживання шок-контенту підлітками та рівнів їхніх компонентів соціалізації. Ці результати ми вважаємо найбільш цінними в емпіричній частині дослідження. Також емпірична частина дослідження дає відповідь на питання, де саме підлітки знаходять шокуючий контент, який контент вони споживають, їхній емоційний стан після зустрічі з шок-контентом. Також зібрано статистичну інформацію щодо популярності ЗМІ та типів новин, які цікавлять підлітків. Згідно з отриманими даними, найбільшою популярністю серед опитаних підлітків користується месенджер Telegram. Він є вагомим джерелом інформації та спілкування для більшості молодих українців, але водночас саме ця платформа має найнижчий рівень захищеності від небажаного контенту.