ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Шульга, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті здійснено аналіз проблеми педагогічних умов формування соціально-громадянської компетентності дітей дошкільного віку. На основі вивчення сучасних вітчизняних досліджень розкрито сутність соціально-громадянської компетентності дітей дошкільного віку, зазначено актуальні аспекти проблеми, значення дошкільного дитинства у формуванні громадянських почуттів. Визначено суперечності між необхідністю забезпечення якості дошкільної освіти в умовах викликів і нестачею ефективних шляхів дистанційної освіти, спрямованих на розв’язання проблеми формування соціально-громадянської компетентності дітей дошкільного віку. З’ясовано позитивний вплив таких видів діяльності, як ігрова, здоров’язбережувальна, комунікативна, пошуково-дослідницька, проєктна, художньо-естетична, на формування у дітей дошкільного віку здатності до прояву особистісних якостей, любові до Батьківщини, розвиток соціальних почуттів, активізацію посильної участі у соціальних подіях. Наголошено на особливому значенні ігрової діяльності, у якій відбувається набуття соціального досвіду, удосконалення навичок соціальної взаємодії, керування власними емоціями, аргументації особистої позиції. У результаті проведеного аналізу наукових робіт та успішних практик за освітнім напрямом «Дитина в соціумі» закладів дошкільної освіти Запорізької області визначено та обґрунтовано актуальні педагогічні умови формування соціально-громадянської компетентності дітей дошкільного віку, а саме: організація безпечного розвивального середовища (очний та дистанційний формати); наявність програмно-методичного забезпечення освітнього процесу (парціальні програми); запровадження інформаційно-комп’ютерних технологій в освітній процес (цифрові ресурси); інтегрування гри з різними видами дитячої діяльності, забезпечення активної взаємодії дітей; спрямування взаємодії педагогів, батьків, громади на успішну самореалізацію кожної дитини (проєктна діяльність).