СИСТЕМНО-ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ АКТОРІВ - Сорока, О. В.; Баранюк, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті розглянуто системно-діяльнісний підхід у професійній підготовці майбутніх акторів. Встановлено, що відсутнє єдине трактування означеного підходу. Переважно, його розглядають у контексті організації освітнього процесу, де головна увага приділяється активній, різнобічній, продуктивній, максимально самостійній навчально-пізнавальній діяльності. Запропоновано реалізовувати системно-діяльнісний підхід у процесі професійної підготовки майбутніх акторів у закладах фахової передвищої освіти через використання різноманітних тренінгів. Схарактеризовано тренінг, як ефективну форму навчання майбутніх акторів, що передбачає постійну активну взаємодію студента з іншими учасниками освітнього процесу. Увага зосереджена на акторському та психофізичному тренінгах. Встановлено, що акторський тренінг з його змістовим наповненням (робота з уявою, читання п’єс, розбір уривків, повсякденні спостереження та їхній аналіз) допомагає розвинути організм майбутніх акторів і сформувати здібності до фізіологічної реакції на запропоновані обставини, покращити пам’ять, розвинути гнучкість психіки та збільшити внутрішню емоційну «енергоємність». У психофізичному тренінгу переважають вправи на розвиток фізичних дій. Радимо чергувати ці види тренінгів у процесі професійної підготовки здобувачів фахової передвищої освіти спеціальності 026 Сценічне мистецтво. Важливим є ведення записів тренінгових вправ з аналізом відчуттів студентів після їхнього виконання, що пов’язано з теорією еффорденсів, згідно якої відбувається об’єднання механізмів детермінації людської поведінки в житті й на сцені.