МЕТОДИЧНА СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 011 ОСВІТНІ, ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Іваницький, О. І.; Акіншин, С. Ю.; Мартинов, А. С.; Передерій, К. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті науково обгрунтовано методичну систему дистанційної професійної підготовки в умовах воєнного стану майбутніх фахівців спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки та експериментально перевірено її ефективність. Методична система становить узгоджене поєднання цілей, форм, змісту, методів, засобів цієї підготовки. Вона містить конкретизацію цілей, поданих у вигляді загальних і фахових компетентностей та програмних результатів навчання, групові, індивідуальні, парні, колективні форми педагогічної взаємодії, поєднання яких реалізується на лекціях, практичних (семінарських) заняттях, іспитах, заліках. Дистанційність навчання забезпечується засобами мультимедіа, підключенням до мережі Інтернет, використанням платформи MOODLE та конференц-платформи ZOOM, цифровими засобами навчання. Розширений перелік цих засобів забезпечує можливості застосування широкого спектру методів навчання. У процесі дослідження було розроблено навчально-методичні комплекси дисциплін з урахуванням дистанційності навчання. Розроблено презентації до лекцій з виділенням проблемних блоків, тестові завдання з вибором відповіді поточного і підсумкового контролю, складено список літератури до лекційних занять, за яким здобувачам вищої освіти необхідно було готувати попередні анотації, створено завдання до практичних занять на моделювання діяльності педагога закладу вищої освіти, завдання на перевірку текстів на академічну недоброчесність. Проведене експериментальне дослідження показало переваги розробленої методичної системи. Разом із тим установлено, що основним недоліком дистанційної професійної підготовки майбутніх фахівців спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки є недостатність досвіду педагогічної комунікації, мовної педагогічної практики безпосередньо перед аудиторією.