ВПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ВІРТУАЛІЗАЦІЇ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС - Бондарєва, Є. Ю.; Шевчук, Б. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню впровадження сучасних методик віртуалізації в освітній процес України. Нині освіта переживає трансформаційний етап, зумовлений впливом як внутрішніх реформ, так і глобальних факторів. Автори статті аналізують, як ці фактори вплинули на формування нових підходів у викладанні та впровадження цифрових технологій в освітній процес. Особливу увагу приділено вивченню технологій віртуалізації, що забезпечують доступ до нових форматів навчання і моделюють інтерактивне освітнє середовище. Ці технології дозволяють не лише розширити доступність освіти, а й надати можливість здобувачам освіти отримувати практичні знання в безпечних умовах. Пандемія стимулювала розвиток дистанційного навчання, яке вимагає від освітян адаптації до нових цифрових реалій та опанування інноваційних інструментів. Дослідження, представлене в статті, включає пілотне опитування серед викладачів освітніх закладів України, що дозволяє оцінити рівень готовності освітян до впровадження віртуальних технологій, а також їхнє ставлення до різних форматів навчання. Опитування охоплювало приватні та державні загальноосвітні школи, заклади професійно-технічної та вищої освіти, а також заклади для дітей з особливими потребами. Проаналізовано результати щодо сприйняття освітянами ефективності офлайн, онлайн та змішаних форматів навчання та виявлено, що переважна більшість викладачів віддає перевагу офлайн-формату, хоча змішане навчання також знаходить підтримку як перспективний підхід. У статті зазначено як переваги, так і недоліки віртуалізації: з одного боку, вона сприяє розвитку самонавчання та мотивації здобувачів освіти, забезпечує можливість реалізувати індивідуальні освітні траєкторії; з іншого боку, існують ризики, пов’язані з соціалізацією здобувачів освіти і необхідністю навчання педагогів для ефективної роботи з віртуальними технологіями. Також висвітлено роль обладнання як ключового аспекту в успішній інтеграції цифрових технологій в освітній процес. У статті продемонстровано зацікавленість освітян у впровадженні віртуалізації, але й наголошено на важливості комплексного підходу до цього процесу для досягнення високих результатів у навчанні.