МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ЛІНГВОСОЦІОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УСНОМУ СПІЛКУВАННІ НІМЕЦЬКОЮ МОВОЮ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Кодлюк, Л. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті представлено модель формування лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників.З цією метою досліджено суть поняття «модель організації навчання».Розроблено структуру моделі формування лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою, яка інтегрує такі блоки: цільовий, змістово-процесуальний та критеріально-рівневий.Як результат у межах цільового блоку визначено мету, об’єкт та суб’єкт запропонованої моделі. Розглянуто навчальний предмет, на основі якого відбувається моделювання, – німецька мова як перша іноземна у закладах загальної середньої освіти рівня стандарту. Обґрунтовано теоретичні підходи до навчання іноземних мов і культур: комунікативно-діяльнісний, діяльнісно-орієнтований, компетентнісний, культурологічний та рівневий. Виокремлено ключові загальнодидактичні (наочності, міцності, свідомості, науковості й доступності, активності, послідовності й систематичності та ін.) і методичні (комунікативності, комунікативно спрямованого формування мовних навичок, інтегрованого навчання видів мовленнєвої діяльності та аспектів мови, взаємопов’язаного навчання мови і культури, урахування рідної мови і культури, автентичності навчальних матеріалів) принципи. У змістово-процесуальному блоці окреслено етапи формування лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників: «реплікування»; укладання діалогічних єдностей; укладення мікродіалогів; укладення діалогів певних функціональних типів. Розкрито питання використання ефективних методів навчання лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників (інтерактивних, методу проектів, кейс-методу) та дієвих засобів навчання (нетехнічних, технічних). У критеріально-рівневому блоці обґрунтовано рівень сформованості лінгвосоціокультурної компетентності в усному спілкуванні німецькою мовою старшокласників (В1 − Threshold / Рубіжний) та критерії контролю. Окреслено очікуваний результат у контексті такого навчання.