ДИДАКТИЧНА ВЗАЄМОДІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ Й ДІАГНОСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЯК РЕСУРС ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ - Чувасов, М. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті теоретично обґрунтована дидактична взаємодія освітньої та діагностичної діяльності як важливих складників підготовки майбутніх педагогів до творчої педагогічної праці. Ця взаємодія передбачає з’ясування: а) функційної сутності освітнього процесу та діагностичної діяльності, їх мети, змісту та шляхів реалізації взаємозалежності та взаємозв’язку у педагогічній практиці; б) широти й глибини професійного багажу, освітніх та діагностичних компетенцій, які є показниками педагогічного професіоналізму; в) освітніх та діагностичних технологій; г) моніторингу й видів контролю під час опановування студентами основами обраної спеціальності; д) експертних оцінок й прогнозів підготовленості студентів до творчої праці на найближчу та віддалену перспективи з огляду на взаємодію освітнього процесу і діагностичної діяльності в системі професійної підготовки; е) досягнутого результату з запланованим. Конкретизовані основні напрямки та функції дидактичної взаємодії як системи теоретико-методологічних положень, що зумовлюють мету, зміст та завдання, планування, організацію, функціонування професійної підготовки, механізмів суб’єкт-суб’єктної взаємодії, з урахуванням впливу діагностичних дій на якість освітнього процесу. Визначені чинники дидактичної взаємодії забезпечують їх вплив на професійне зростання студентів і доповнюють базою даних про якість освіти, до яких віднесені: професійна компетентність викладача в освітній та діагностичній сферах діяльності; сприйняття й розуміння ним ролі діагностування в забезпеченні якості освітнього процесу; здатність будувати освітній процес на основі обліку даних, які є результатом діагностування його ефективності.