ІГРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ 5-6 КЛАСІВ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Луцан, Н. І.; Воробець, О. Р. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті розглянуто роль ігрових технологій у формуванні лексичної компетентності учнів 5–6 класів на уроках української мови.Проаналізовано сучасні методичні підходи до використання мовних ігор, освітніх квестів та інтерактивних вправ як ефективного засобу засвоєння лексичного матеріалу. Обґрунтовано важливість ігрових методик у розвитку мовленнєвих навичок школярів, зокрема в аспектах розширення словникового запасу, формування комунікативних умінь, збагачення граматичних структур та підвищення навчальної мотивації. Визначено, що застосування ігрових технологій сприяє активному залученню учнів у навчальний процес, стимулює їхню пізнавальну активність, забезпечує глибше засвоєння мовного матеріалу, сприяє розвитку критичного мислення та творчих здібностей.Окреслено ключові принципи впровадження ігрових технологій у навчальну діяльність, що включають адаптацію до вікових особливостей школярів, поступове ускладнення завдань, інтеграцію цифрових ресурсів та міжпредметних зв’язків. Підкреслено важливість врахування індивідуальних особливостей учнів для ефективного застосування ігрових методів.Особливу увагу приділено інтерактивним завданням, таким як «Таємний лист», що формує навички зв’язного мовлення, та рольовим іграм, наприклад, «Інтерв’ю з письменником», які розвивають діалогічне мовлення.Автори наголошують на важливості цифрових технологій у навчальному процесі, зокрема використанні мобільних додатків та інтерактивних платформ (Google My Maps, Kahoot!, Quizizz). Ці методи дозволяють урізноманітнити освітній процес, зробити його більш цікавим та адаптованим до потреб сучасних учнів. Отже, застосування мовних ігор, інтерактивних завдань і цифрових технологій у навчанні української мови відповідає сучасним підходам НУШ, сприяє формуванню лексичної компетентності, мотивації до навчання та розвитку комунікативних навичок.