ГЕНЕЗА ТА РОЗВИТОК ДИЗАЙН-ОСВІТИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Білозуб, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті висвітлено становлення дизайн-освіти як сфери культурної та освітньої діяльності, що актуалізує ряд проблем, найважливіша з яких – підготовка конкурентоздатного спеціаліста. Визначено сучасні тенденції розвитку української та зарубіжної дизайн-освіти. Зазначено, що вітчизняний і зарубіжний досвід дає змогу виявити відмінності й подібності в концептуальному, організаційно-педагогічному, структурному аспектах. Підкреслено, що зародження дизайну як самостійної професійної діяльності пов'язано з розвитком масового виробництва, технологією прикладних наук. Акцентовано, що закордонні школи дизайну мають більше переваг, досвіду й потужні матеріально-технічні бази. Найкращі школи дизайну розташовані переважно в Австрії, Італії, Іспанії, Франції, Англії, США. Освітні заклади в Україні мають істотний досвід підготовки фахівців-дизайнерів, перебувають на шляху свого розвитку.