МУЗИКОТЕРАПІЯ ЯК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ - Локарєва, Г. В.; Гуалотунья Р., М. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті представлено короткий аналіз історії становлення музичної терапії для кращого розуміння місця, яке музика займає в суспільстві від античності до сьогодення; проілюстровано зміст досліджень проблеми використання музикотерапії в соціально-психологічній та соціально-педагогічній роботі в різних країнах світу; розглянуто, як цей вид терапії використовується для досягнення різних цілей, а також представлено роботу різних дослідників та практиків у цій галузі, які сприяли розвитку цієї чудової терапії світу. У сучасних умовах психічні, емоційні та соціальні проблеми впливають на здоров’я дорослих і дітей у будь-якому віці. Збільшення кількості випадків психосоматичних захворювань, психічних та емоційних розладів потребує пошуку нових форм ефективного лікування, що не викликають довготривалих, а іноді негативних наслідків лікування завдяки певним медикаментам. Музика є одним з інструментів, що використовується та сприяє поліпшенню стану здоров’я людей з фізичними та психічними розладами. Таку практику називають музикотерапією. Ця галузь знань застосовує всі можливості музики, щоб допомогти клієнту (пацієнту) подолати свої проблеми. Дивовижна річ у музичній терапії полягає в тому, що вона використовує різноманіття художньо-естетичної інформації музичного твору, а також інформацію, яку надає пацієнт про свою музичну історію, що створює ефективний робочий метод. Музичний терапевт використовує різні техніки і музику залежно від завдань, які він хоче виконати в терапії. Доведено, що музика відіграє дуже важливу роль у кожному суспільстві та в діяльності людини і використовується як для насолоди, так і для соціально-психологічного та соціально-педагогічного впливу. З давніх часів музика використовувалася для лікування, бо, маючи формуючий характер, вона гармонізувала й очищувала (катарсис), полегшувала біль. У статті підкреслюється, що в наукових дослідженнях позначено вплив музики на функції людського і тваринного організму на рівні психосоматики людини. Крім того, що музика сприяє соціалізації та зменшує стрес, вона використовується у лікарнях, освітніх центрах, громадських місцях, центрах реабілітації для лікування депресії, стресу, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, реабілітації з людьми, що страждають аутизмом, проблемами соціальної адаптації, в допомозі жінкам, що постраждали від домашнього насильства. У всіх цих випадках було встановлено, що музика є ефективним засобом для соціальної, фізичної та емоційної реабілітації.