МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ СТУДЕНТАМИ-ФІЛОЛОГАМИ ЖАНРОВОЇ ПРИРОДИ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ (НА ПРИКЛАДІ РІЗДВЯНОЇ НОВЕЛИ «ПРИГОДА У НІЧ НА НОВИЙ РІК» Е. Т. А. ГОФМАНА) - Грицак, Н. Р. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті на прикладі різдвяної новели «Пригода у ніч на Новий рік» Е. Т. А. Гофмана запропонована методика жанрового аналізу художнього твору з урахуванням національної специфіки. Показано, що ефективне дослідження жанрової природи інонаціонального художнього твору спирається на ґрунтовні теоретичні знання студента-філолога. Доведено, що розкриття специфіки жанрової природи різдвяної новели німецького письменника потребує від студента-філолога орієнтації в культурологічному, естетичному, історичному контекстах. Проаналізовано національні авторські елементи жанру різдвяної новели. З’ясовано, що у новелі «Пригода у ніч на Новий рік» домінує морально-філософський конфлікт. Авторські жанрові ознаки обумовлені приналежністю до німецької літературної традиції.