ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІНФАНТИЧНИХ ВІРШОВАНИХ ТЕКСТІВ - Кузьменко, А. О.; Вощевська, О. В. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
У статті розглянуто лінгвостилістичні особливості англійськомовних інфан- тичних віршованих текстів (для дітей дошкільного віку). Визначено місце і роль превалентних стилістичних фігур. Об’єктом дослідження послугували англійськомовні інфантичні віршовані тексти, а предмет – їхня лінгвостиліс- тична специфіка. Мета дослідження – схарактеризувати лінгвостилістичне забарвлення мовлення дітей дошкільного віку на лексичному рівні на матері- алі інфантичних англійськомовних віршованих текстів. Стилістичне члену- вання лексики англійськомовних інфантичних текстів є досить різноманітним: загальновживана лексика, специфічно-побутова, емоційна та просторічна. Художність таких текстів різниться широким використанням екпресивних, емоційно забарвлених елементів мовлення. Загальновживана лексика охо- плює слова, пов’язані з буденним життям, позначають життєво-необхідні поняття: рослини, тварини, природні явища, якості, почуття тощо. Специ- фічно-побутова лексика налічує лексеми, що пов’язані із їжею, фермерством, містом, природою та казками. Емоційна лексика проявляється на морфемному рівні – афіксальному, на лексичному – інфантичні креативізми, вживання слів з експресивним значенням, на синтаксичному – прояв емоцій на рівні сло- восполучення, речення чи висловлення. Просторічна лексика вживається за умови невимушеності та побутовості. З’ясовано, що домінантними є фігури додавання, які становлять 57%, та решту складають фігури заміщення (43%). До фігур додавання в інфантичних віршованих текстах для дошкільнят нале- жать епітети, ампліфікація та антитеза, у той час як до фігур заміщення – персоніфікація, порівняння та метафора. Фігури едиції в англійсько- мовних інфантичних віршованих текстах надають живописності предметам та явищам, посилюючи їхні характеристики, підкреслюючи прекрасне у зви- чайному. Вони підвищують виразність, зацікавлення, омріяність, надзвичай- ність буденних речей у свідомості дитини дошкільного віку. Використання фігур субституції, а головне гармонійних стилістичних засобів призводить до музикальності, гармонії звучання. Тяжіння до яркої образності збуджує огортувати думки у нові, виражені мовленнєві оболонки, вживаючи слова у незвичному значенні. Англійськомовні інфантичні віршовані тексти завдяки використанню цих стилістичних засобів насичені чарівністю, казковістю, надреальністю.