СЛОВОТВІРНІ ПРОЦЕСИ В КОМП’ЮТЕРНОМУ ЖАРГОНІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Старченко, Я. С.; Стрілець, Л. К. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Комп’ютерний жаргон відрізняється від інших жаргонових систем укра- їнської мови тим, що його професійні засоби й одиниці швидко стають надбанням широкого загалу користувачів електроніки. Специфічною є і його система номенів, посталих унаслідок використання словотворчих засобів і словотвірних способів. Серед таких особливостей помітними є співвідношення значень твірної бази і похідного від неї деривата, пре- валювання способів і засобів словотворення, які не є продуктивними в інших жаргонах чи в літературній мові загалом, нерівномірне кількісне співвідношення залучених словотвірних категорій. Метою цієї статті є дослідження специфіки словотвірних процесів у комп’ютерному жаргоні; завданням статті є спроба здійснити цілісну характеристику особливостей творення жаргонових дериватів у зазначе- ній сфері. Досліджуючи особливості інноваційного словотворення в сучасних укра- їнських жаргонах, ми зосереджували увагу на визначенні продуктивності різних способів і засобів у контексті словотвірних категорій і способів ожаргонювання наявних у мові мовних одиниць. Для жаргону загалом, особливо для комп’ютерного жаргону, характер- ною є економія мовних засобів. Однією з найпоширеніших особливостей комп’ютерного жаргону є поширеність суфіксальної варіативності. На відміну від інших жаргонів, де суфіксальний спосіб творення є про- відним і самостійним, у комп’ютерному жаргоні суфіксацію переважно використовують у супроводі з іншими словотвірними операціями. Більшість дериватів з нашої картотеки постала внаслідок ожаргонюваль- них процесів: зміна статусу наявної в мові одиниці із літературного на жаргоновий. Лише незначна кількість дериватів свідчить про використання суфіксації як самостійного способу творення жаргонімів, твірними основами яких здебільшого є абревіатури. Спільним для обох груп дериватів в основному є ожаргонювання наявних професійних назв із застосуванням різних способів, засобів і модифіка- цій поєднання. У комп’ютерному жаргоні зовсім немає дериватів більшості категорій, деякі категорії представлено кількома дериватами, переважна кількість дериватів однієї категорії з різноманітними тематичними групами.