ЗАКОНОМІРНОСТІ СПОЛУЧУВАНОСТІ ФОНЕМ ІЗ ПОЧАТКОВОЮ ФРИКАТИВНОЮ У ТРИФОНЕМНИХ СЛОВАХ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ - Сеньків, С. С. (Мова. Література. Фольклор, 2023)
У статті на матеріалі «Великого зведеного орфографічного словника сучасної української лексики» проаналізовано склад трифонемних слів із початковою фрикативною фонемою в українській мові, з’ясовано сполучувальні можливості фонем у трифонемних словах із початковою фрикативною фонемою та побудувано моделі трифонемних слів із початковою фрикативною фонемою сучасної української літературної мови. З’ясовано, що у сучасній українській мові серед трикомпонентних моделей із першим компонентом фрикативною фонемою характерними є такі поєднання елементів: “фрикативна + голосна + фрикативна” (19), “фрикативна + голосна + проривна” (12), “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (10) із першою фрикативною фонемою /в/; “фрикативна + голосна + фрикативна” (16), “фрикативна + голосна + проривна” (12), “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (12) із першою фрикативною фонемою /ф/; “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (10), “фрикативна + голосна + фрикативна” (6), “фрикативна + голосна + проривна” (5) із першою фрикативною фонемою /ж/; “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (19), “фрикативна + голосна + фрикативна” (16), “фрикативна + голосна + проривна” (16) із першою фрикативною фонемою /с/; “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (12), “фрикативна + голосна + фрикативна” (10) та “фрикативна + голосна + проривна” (8) із першою фрикативною фонемою /ш/; “фрикативна + голосна + фрикативна” (14), “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (10), “фрикативна + голосна + проривна” (8) із першою фрикативною фонемою /й/; “фрикативна + голосна + проривна” (16), “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (10), “фрикативна + голосна + фрикативна” (10) із першою фрикативною фонемою /х/; “фрикативна + голосна + проривна” (20), “фрикативна + голосна + фрикативна” (18), “фрикативна + голосна + напіввідкрита” (15) із першою фрикативною фонемою /г/. У сучасній українській мові серед трикомпонентних моделей із першим компонентом фрикативною фонемою найбільш типовими є такі моделі: FОF – 122, FОN – 115 та FОP – 110, тобто такі поєднання елементів у трифонемній дистрибутивній структурі із першою фрикативною фонемою, як: “фрикативна + голосна + фрикативна”, “фрикативна + голосна + напіввідкрита” та “фрикативна + голосна + проривна”.