“ДОРОГА ДО САМОГО СЕБЕ” : РЕЦЕПЦІЯ СПОГАДІВ О. БАСАНЦЯ “ВІДЛУННЯ МИНУЛОГО” - Хом’як, Т. (Мова. Література. Фольклор, 2019)
Стаття присвячена аналізові спогадів О. Басанця “Відлуння минулого”. Звернено увагу на композицію, виокремлено деякі поетикальні особливості, окреслено основну проблематику, порушену в них. Композиційно вони складаються із двох розділів: «Оселі, що зберігали тепло», «Студентство». Написані спогади переважно в хронологічному порядку. Автор відтворює своє життя майже від народження і до першої половини 70-х років століття, осмислюючи себе в часі. Узвичаєні тематичні автобіографічні блоки (дитинство, юність, навчання, професійна і громадська діяльність) у спогадах О. Басанця мають різний обсяг інформаційного наповнення залежно від того, наскільки автор вважає події того чи іншого автобіографічного періоду важливими у своєму становленні. Пошук сенсу буття розгорнутий у напрямку духовного зв’язку поколінь, у бажанні відчуття подиху українського минулого. У підтексті спогадів – проблеми соціальні, морально-етичні, екологічні, культурні.