ПАМ’ЯТЬ ЖАНРУ БИЛИНИ В ЛІБРЕТО В. А. ЖУКОВСЬКОГО ДО ОПЕРИ “АЛЬОША ПОПОВИЧ, АБО СТРАШНІ РУЇНИ” - Щедрін, І. Л. (Мова. Література. Фольклор, 2017)
У статті, з опертям на концепцію пам’яті жанру М. М. Бахтіна, аналізується жанрова специфіка лібрето В. А. Жуковського до чарівно-казкової опери “Альоша Попович, або Страшні руїни” і характер прояву в її структурі елемента билини як одного з жанрів-попередників. Пам’ять жанру билини проявилася у творі Жуковського на рівні етосу, імен і характерів персонажів, а деякі риси Альоші Поповича, можливо, походять від богатирської поеми М. О. Радищева. Водночас, є і риси, притаманні не для пам’яті билини, а для міжжанрової спільності літературної богатирської казки: установка на нестрогу достовірність, слов’янський політеїзм у світовідчутті тощо.