ВИДО-ЧАСОВІ ВІДНОШЕННЯ ДІЄПРИСЛІВНИКОВИХ ФОРМ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ ХІV – ХІХ ст. - Оленченко, Н. В. (Мова. Література. Фольклор, 2017)
У статті аналізуються видо-часові відношення дієприслівникових форм в українській мові ХІV – ХІХ ст. Увага акцентується на розмаїтті синонімічних дієприслівникових форм, яке протягом зазначеного періоду поступово слабшало, що призводить до витіснення однієї з форм. Цей процес відповідає загальній тенденції розвитку дієприслівників, у межах якого виявляється закріплення співвідношення “вид – форма”.