«КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ…» О. ІЛЬЧЕНКА ЯК КОМПОЗИЦІЙНИЙ ВАРІАНТ УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ - Тіхавска, Т.О. (Мова. Література. Фольклор, 2016)
У статті розглянуто специфіку компонування історичного роману “Козацькому роду…” О. Ільченка. З’ясовано, що, незважаючи на стрункість зовнішньої композиції твору (чіткий поділ на пісні), внутрішня композиція через особливості сюжету, нарації, хронотопу, групування персонажів відзначається більшою строкатістю, що є ознакою прийому “очуднення” історії в художньому творі.