СУБСФЕРА «УНІВЕРСУМ» – КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ПОЛЕ ПОЛІТИЧНОЇ МЕТАФОРИ В УКРАЇНСЬКІЙ ТА АНГЛІЙСЬКІЙ МОВАХ - Кабанцева, Н. В. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Статтю присвячено дослідженню політичної метафори субсфери «Універсум» як концептуального поля складової частини донорської сфери «Навколишній світ» на базі української та англійської мов. Концеп- туальні поля політичній метафорі на основі публіцистичного дискурсу української та англійської мов наповнені культурною та загальнолюд- ською специфікою. Людина моделює політичну реальність, проводячи аналогію зі світом живої та неживої природи. Об’єктивна просторова реальність субсфери «Універсум» включає мета- фори для позначення об’єктів та характеристик простору та руху, руху в просторі, сприйняття кольору, звуку та запаху, уподібнюючи об’єктивну просторову реальність об’єктам та суб’єктам політичних процесів. Пред- ставлена субсфера включає і описує явища політичного життя в образах, які є універсальними і можуть характеризуватись як діяльність людини. До особливостей субсфери «Універсум» як складової частини понятій- ного поля політичної метафори належить її неоднорідність, оскільки вона включає та описує явища політичного життя та діяльності в образах, що охоплюють параметри навколишнього світу. Субсфера «Універсум» є складовою частиною фундаментальної донор- ської понятійної сфери «Навколишній світ» на матеріалі української та англійської мов. У склад цієї субсфери входять явища зовнішнього світу, вони існують поза волею людини, на які вона може впливати опосеред- ковано. Отже, субсфера «Універсум» складається із двох концептуаль- них полів: «Простір та рух» та «Сприймання навколишньої дійсності». Семантичне наповнення цих концептуальних полів поділено на фрейми в обох мовах дослідження. У статі представлений лінгво-когнітивні особливості політичної мета- фори субсфери «Універсум». Проаналізована частотність використання політичної метафори цієї субсфери на матеріалі обох мов дослідження, співвіднесено конотативне забарвлення субсфери «Універсум» та про- ведено порівняльний аналіз отриманих статистичних даних на матеріалі української та англійської мов.