ЗАЙМЕННИКОВА ПАРАДИГМА В ГОВІРЦІ СЕЛА СЕРЕДНІЙ МАЙДАН НАДВІРНЯНСЬКОГО РАЙОНУ - Ковальчук, М. П. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Основні завдання пропонованої розвідки в контексті сучасних діалектоло- гічних досліджень: визначення діалектних ознак словозміни займенника у говірці села Середній Майдан Надвірнянського району Івано-Фран- ківської області; опис форм особових та зворотного, вказівних, присвій- них, об’єднаної групи означальних, питальних (відносних), заперечних, неозначених займенників; встановлення мовно-історичних факторів, що зумовили вплив на діалектну займенникову словозміну в говірковому мовленні. У цьому дослідженні застосовано такі методи лінгвістичного аналізу: добір та систематизація мовного матеріалу (з метою формування виписки займенникових діалектних форм у говірці), спостереження (для встановлення діалектних ознак словозміни займенника), порівняльний (зіставлення форм займенникової, прикметникової словозміни), опи- совий (з метою здійснення аналізу говіркової словозміни займенників різних граматичних розрядів). На основі проведеного нами всебічного опису словозміни займенників різних граматичних розрядів у говірці села Середній Майдан Надвірнянського району визначено основні діа- лектні ознаки, а також мовно-історичні фактори, що їх зумовили. З-поміж них, зокрема, необхідно виділити різні фонетичні процеси, впливи гра- матичної аналогії, які простежуються у відмінкових формах особових, зворотного, вказівних, присвійних, означальних, питальних (відносних), заперечних, неозначених займенників у досліджуваній говірці півден- но-західного наріччя. Діалектні риси у словозміні зазначених займен- никових розрядів найбільшою мірою виявлено у формах орудного, міс- цевого й давального відмінків, меншою мірою – у формах називного, родового відмінків. Проведений нами аналіз діалектної займенникової парадигми в мовленні мешканців села Середній Майдан у межах слово- зміни особових, зворотного, вказівних, присвійних, означальних, питаль- них (відносних), заперечних, неозначених займенників засвідчує наяв- ність морфологічних ознак деяких діалектів південно-західного наріччя, насамперед покутсько-буковинського, гуцульського, наддністрянського.