ТЕМАТИЧНИЙ СПЕКТР БРИТАНСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО ПОСТПОСТМОДЕРНІЗМУ: НА МАТЕРІАЛІ РОМАНІВ «АМСТЕРДАМ», «СУБОТА» І. МАК’ЮЕНА ТА «ХМАРНИЙ АТЛАС» Д. МІТЧЕЛЛА - Дроздовський, Д. І. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
У статті на матеріалі романів «Амстердам» і «Субота» І. Мак’юена визна- чено спектр тем, що репрезентують постпостмодерністський британський роман. Окреслено філософські параметри британських романів, зокрема досліджено такі характеристики, як телеологічність і сенсобуттєвість, що детермінують шукання персонажів і їх світоглядні настанови. Узагаль- нено дослідження зарубіжних і вітчизняних науковців (О. Джумайло, М. Бівіл, Б. Шалагінов та ін.), які на основі текстуального вивчення сфор- мулювали перелік відмінностей постмодерністського роману, що засвід- чує трансформацію постмодернізму в іншу естетичну й культурну з’яву. Наголошено на світоглядно-філософських особливостях, які репрезен- тують концепцію раціональності або «квазіпозитивістського» (М. Бівіл) мислення як маркер відмежування постпостмодерністського наративу від постмодерністського. Визначено експлікацію в постпостмодерністських романах тем і проблем, властивих «великим наративам». Розвинуто ідею «метафізичного детермінізму» в романі «Хмарний атлас» Д. Мітчелла як чинника, що поєднує постмодерністську незавершеність із постпостмо- дерністським прагненням наблизитися до істини й аналізувати дійсність як таку, що містить сенси. Сучасний британський роман окреслено в парадигмі жанрової традиції інтелектуального роману, який репрезен- тує відповідний спектр філософських проблем, для яких поняття сенсу є ключовим. Визначено форми експлікації (квазі)позитивістських світо- глядних настанов у британському літературному постпостмодернізмі на матеріалі романів «Амстердам» і «Субота». З огляду на наявні в літерату- рознавстві інтерпретаційні моделі стосовно британської постмодерніст- ської та постпостмодерністської романістики (О. Джумайло, М. Бівіл) на матеріалі романів І. Мак’юена визначено, що окремі з характеристик, представлених у теоріях постмодернізму, знаходять свій вияв і в постпо- стмодернізмі, а такі чільні теоретики постмодернізму, як Ф. Джеймісон, стають першими теоретиками постпостмодернізму. Визначено знакове місце романів «Амстердам» і «Субота» І. Мак’юена в процесі форму- вання постпостмодерністського художнього наративу.