ОБРАЗ МУЗЕЮ ЯК АРТЕФАКТУ ІСТОРІЇ В П’ЄСІ Я. ВЕРЕЩАКА «НЕІСТОРИЧНА МІСЦЕВІСТЬ» - Бондар, Л. О. (Мова. Література. Фольклор, 2015)
У статті розглядається одна із ранніх п’єс Я. Верещака, присвячена проблемі збереження та трансляції історії. Автор у творі пропонує риторику понять “історичне” та “неісторичне” в контексті антропологічного виміру, доводячи, що історія – це, перш за все, людська пам’ять. У роботі досліджується ідейно-семантичне навантаження образу музею як атрибуту суспільно-історичного дискурсу. Аналізується образна система, що дозволяє зробити висновок про формування на рівні підтексту твору антирадянської риторики. Увагу також зосереджено на проблемі темпоральної репрезентації категорії історичного. Крім цього, у тексті п’єси простежено взаємодію факту та міфу.