ФІЛОСОФСЬКЕ ОСМИСЛЕННЯ СІМЕЙНОЇ ТЕМИ У ТВОРЧОСТІ Е. БАЗЕНА ТА Л.М. ТОЛСТОГО (НА ПРИКЛАДІ РОМАНУ «СІМ’Я РЕЗО»; «КРЕЙЦЕРОВОЇ СОНАТИ» ТА «СМЕРТІ ІВАНА ІЛЛІЧА») - Ібрагімлі, С. Г. (Мова. Література. Фольклор, 2015)
Сімейна проблема завжди була одною з провідних у літературі. Цього разу аналізуються твори відомого французького письменника Ерве Базена «Сім’я Резо» та видатного російського романіста Л.М. Толстого «Крейцерова соната» і «Смерть Івана Ілліча». У творчості російського та французького письменників на сімейну тему на перший план виходять ознаки особистісного, сповідувально-ліричного роману, у якому характер героя посідає увесь простір оповіді. Зміни поведінки, викликані новим витком роздумів про життя та любов, тісно пов’язані, з одного боку, з етепами дорослішання та переосмислення принципів створення сім’ї, з іншого боку, тією ситуацією, яка складається під час розвитку сюжету. Так, у «Смерті Івана Ілліча», «Крейцеровій сонаті» та сімейній трилогії Е. Базена знаходить яскраве відображення один із найбльш важливих принципів реалістичного напряму в мистецтві – аналіз внутрішнього зв’язку характерів з тими обставинами, у яких вони діють.