СПОВІДЬ ЯК ПРИЙОМ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗОБРАЖЕННЯ В РОМАНАХ П. КРАЛЮКА («ШЕСТИДНЕВ, АБО КОРОНА ДОМУ ОСТРОЗЬКИХ», «СИЛЬНІ ТА ОДИНОКІ», «ДАНИЛО ОСТРОЗЬКИЙ: ОБРАЗ, ГАПТОВАНИЙ БІСЕРОМ» І «СПРАВЖНІЙ МАЗЕПА») - Чмир, А. В. (Мова. Література. Фольклор, 2022)
У статті розглянуто зміну розуміння поняття «покаяння» протягом розвитку людства. З’ясовано, що відбувся поступовий відхід сповіді від релігійних догм та «привласнення» цього обряду літературою. Встановлено, що в постмодерну епоху покаяння принципово видозмінюється, втрачаючи сакральний смисл певного віровчення. Наведено погляди психологів на сутність феномену сповіді, розкриття ними інтенцій того, хто кається. Простежено початок залучення українськими письменниками покаяння до історичних текстів (роман у віршах «Маруся Чурай» (1979) Л. Костенко та роман «Я, Богдан» (1983) П. Загребельного). Звернуто увагу на історичну романістику П. Кралюка («Шестиднев, або Корона дому Острозьких», «Сильні та одинокі», «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» і «Справжній Мазепа»), яка вирізняється таким прийомом психологізму, як сповідь. Розрізнено два типи покаяння (релігійне та світське) та особливості їх проявлення в текстах автора. Визначено, що «Шестиднев» та «Данило Острозький» мають переважно класичний тип сповіді та їхні герої (Василь-Костянтин Острозький і Данило Острозький) звертаються до Бога. Натомість у «Сильних та одиноких» та «Справжньому Мазепі» превалює покаяння героїв (Степана Бандери, Богдана Сташинського й Оксани Вакуленко), яке спрямоване на іншу людину або на себе. Наголошено на тому, що літературна сповідь може набувати ознак проповіді. У ході аналізу було встановлено, що покаяння виступає важливим авторським прийомом при відтворенні історичного минулого. Зокрема, у «Шестидневі» сповідь відіграє сюжетотвірну роль та допомогає поглибити образ головного героя. З’ясовано, що в історичній романістиці П. Кралюка покаяння слугує для реалізації своєрідних відношень між автором та читачем. Цей обряд суттєво впливає на рецепцію творів письменника. Встановлено, що виникнення певних пограничних ситуацій стимулює героїв вдаватися до сповіді.