НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ ТА НОМІНАТИВНИЙ ПРОСТІР КОНЦЕПТУ LANGUAGE POLICY: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Добрушина, М. Ю. (Мова. Література. Фольклор, 2023)
Статтю присвячено теоретичному аспекту дослідження концепту LANGUAGE POLICY, а саме порівнянню номінативного поля та номінативного простору як двох явищ когнітивної лінгвістики, які фігурують як у попередніх наших розвідках, так і у наших подальших дослідженнях. Зауважено, що власне визначення явища номінативного простору нечасто трапляється у наукових розвідках, зазвичай його порівнюють з явищем номінативного поля або ж прирівнюють до нього. Підкреслено, що більшість робіт присвячено встановленню та вивченню саме номінативного поля концепту. У статті проаналізовано теоретичний складник явищ номінативного поля та номінативного простору, а також надано власне визначення явища номінативного простору. У науковій розвідці зазначено, що з урахуванням тих самих методів, як-от: лінгвістичний опис, дефініційний та компонентний аналіз, може бути проаналізовано як номінативне поле, так і номінативний простір концепту LANGUAGE POLICY. Стверджується, що явищу номінативного простору приділено значно менше уваги з теоретичної точки зору, хоча вживання словосполучення номінативний простір не є поодиноким. Наукову роботу уналежено до розгляду в рамках лінгвокогнітивних досліджень. Зауважується, що номінативні засоби дають матеріал для когнітивного тлумачення та побудови польової структури концепту. Наголошено на тому, що номінативне поле / номінативний простір концепту LANGUAGE POLICY допомагає встановити особливості сприйняття досліджуваного концепту носіями мови. Зазначено, що до структури номінативного поля / простору входить як ядро, так і периферія номінативного поля / простору, котрі розкривають зміст концепту залежно від комунікативної ситуації. Проаналізовано спільні риси явищ номінативного поля та номінативного простору. Зазначено, що в рамках дослідження концепту LANGUAGE POLICY явище номінативного простору виступає синонімічним до явища номінативного поля з однаковим набором ознак та спільною спрямованістю дослідження. Визначено, що номінативним простором називають систему відкритого типу, яка зазнає змін з часом та яка включає у себе сукупність різнорівневих елементів, які можуть змінюватися як кількісно, так і якісно.