НАРАТИВ ОДНІЄЇ ВТЕЧІ: ПРОСТОРОВІ ЧИННИКИ ЗАНУРЕННЯ У СВІТ РОМАНУ ГАСЬКИ ШИЯН “ЗА СПИНОЮ” - Гребенюк, Т. (Мова. Література. Фольклор, 2019)
Об’єктом дослідження в статті є роман Гаськи Шиян “За спиною”. Розглядається вплив на художню переконливість твору описів просторових об’єктів – цілісних дескриптивних фрагментів у гомодієгетичній оповіді твору та окремих просторово маркованих деталей. У фокусі уваги – вплив на процес занурення читача у світ роману таких просторово маркованих об’єктів, як топоси скупчення людей, географічні об’єкти, інваріантний образ “острівця безпеки” в небезпечному світі. Ці об’єкти організують першоособову оповідь роману, виступаючи своєрідними смисловими кодами, що спрямовують читача через впізнавання реалій і універсалій сучасної культури до осягнення вдачі протагоністки-нараторки, її мотивації, природи й витоків її внутрішньоособистісного конфлікту.