ФІКСАЦІЇ ТА НАУКОВЕ ОСМИСЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ РЕКРУТСЬКИХ ТА СОЛДАТСЬКИХ ПІСЕНЬ У СЕРЕДИНІ ХІХ – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТОЛІТТЯ - Яринчина, О. (Мова. Література. Фольклор, 2019)
У статті йдеться про початкові етапи зацікавлення фольклористами рекрутськими та солдатськими піснями. Проаналізовано публікації збирачів фольклору та наукове осмислення жанру вченими ХІХ – початку ХХ ст. Визначено роль та місце цих пісень у загальній системі українського фольклору. Особливу увагу приділено міжжанровим зв’язкам та взаємовпливам усередині цієї системи.Надзвичайно важливою складовою дослідження, зокрема рекрутських та солдатських пісень, є аналіз наукової спадщини попередників в історичному розвитку. Розгляд напрацювань учених-попередників дозволяє зробити узагальнення щодо етапів становлення наукової думки стосовно досліджуваного жанру, історичних умов формування та розвитку цього підрозділу соціально-побутової пісенності, розвинути власні дослідницькі теорії, визначити місце та роль рекрутських та солдатських пісень у загальноукраїнській системі фольклору.