CLAMOR VALIDUS GANDERSHEMENSIS: РЕЦЕПЦІЯ ТВОРЧОСТІ ҐРОСВІТИ ГАНДЕРСҐЕЙМСЬКОЇ В СУЧАСНІЙ МЕДІЄВІСТИЦІ - Юферева , О. В. (Мова. Література. Фольклор, 2019)
Ритмізована проза, адаптація комедій Теренція, використання власного імені в передмовах до творів – ознаки творчості середньовічної черниці, Ґросвіти Гандерсґеймської, які не є типовими для літератури Х ст. Брак перекладів та наукової уваги до текстів Ґросвіти зумовило те, що в українському літературознавчому просторі відомості про її діяльність обмежені. Мета цієї статті – охарактеризувати творчість Ґросвіти Гандерсґеймської, визначити її витоки, жанрово-тематичну специфіку в контексті сучасних медієзнавчих студій. У статті розглядаються основні підходи до вивчення доробку авторки в сучасній західно-європейській та американській медієвістиці. Наголошується, що драматургиня перебудовує комедії Теренція, трансформує агіографічні сюжети. Виразна інакшість жіночих персонажів, їхня принципова роль у сюжетній структурі твору спростовує пасивність і мовчазливість жінки – домінантних рис її зображення в пізньоантичній та ранньосередньовічній традиціях.