ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СПОЛУЧНИКІВ У СУЧАСНОМУ ЮРИДИЧНОМУ ТЕКСТІ - Царьова, І. В. (Мова. Література. Фольклор, 2019)
У статті досліджено сполучники, які функціонують у різнотипних реченнях нормативно-правових актів України, як показники синтаксичного зв’язку й семантико-синтаксичних відношень між компонентами конструкції. Зазначено, що найуживанішим у юридичних текстах КУпАП, ЦКУ, ККУ є єднальний сполучник і з фонетичним варіантом й, що є функціонально тотожними, а найчастотнішим у назвах статей постає сурядний сполучник або, що виражає розділові семантико-синтаксичні відношення. Доведено, що сурядні сполучники використовуються в юридичних текстах здебільшого для поєднання двох однорідних членів речення, підрядні – для приєднання підрядної частини до головної в складнопідрядному реченні.