УРБАНОНІМИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ - Павленко, І. Я. (Мова. Література. Фольклор, 2018)
Стаття присвячена філологічним (насамперед лінгвістичним) аспектам вивчення історичної та культурної пам’яті. Дослідження спирається на думку про відбиття на мапі сучасного міста декількох, інколи ворогуючих між собою, типів історичної пам’яті, закодованої у пам’ятках матеріальної культури. Водночас формулюється гіпотеза про надзвичайні можливості урбанонімії як засобу творення мнемонічного коду. На матеріалі зіставлення старих та нових годонімів оновлення топонімікону Запоріжжя під час упровадження заходів з декомунізації розглянуто зміни у номінації об’єктів міського простору, пов’язані з процесами трансформації та кореляції пам’яті про минуле й формуванням певних векторів знання про сьогодення країни й міста.