ТИПОЛОГІЯ І ФУНКЦІЇ ІДЕОЛОГЕМ В АЛЕГОРИЧНІЙ ПОВІСТІ “ANIMAL FARM” ДЖОРДЖА ОРВЕЛЛА: ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИЙ АНАЛІЗ - Торкут, Н. М. (Мова. Література. Фольклор, 2018)
Дослідницький імператив цієї статті полягає в тому, щоб у процесі лексико-семантичного аналізу алегоричних художніх висловлювань, представлених у повісті-казці Дж. Орвелла “Animal Farm”, продемонструвати всю небезпеку тоталітарних ідеологем як засобу маніпулювання масовою свідомістю та чинника, що деструктивно впливає на когнітивні процеси і систему цінностей індивідуума.У тексті “Animal Farm” виокремлено три типи ідеологем: алюзивні (створені шляхом лексико-семантичного перекодування відомих положень тогочасного політичного дискурсу чи вербальної складової впізнаваних соціокультурних практик комуністичного й нацистського режимів), ідеологеми-трансформери (ритуалізовані твердження, початковий смисл яких унаслідок квазіуточнень та додавань розмивається, піддається вивітренню чи навіть зазнає гносеологічної підміни), а також суто тоталітарні оціночно-атрибутивні штампи і мовленнєві кліше, заклики й гасла, що сприяють міфологізації дійсності, закладаючи психічно-когнітивні основи для політичної лояльності, самонавіювання і навіть жертовності цільової аудиторії.