Оцінка ефективності програми розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів - Шевченко, Н.Ф. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті представлено оцінку ефективності впровадження програми розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів. Розглянуто основні положення, змістові та організаційні аспекти розвивальної програми. Ефективним засобом розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів визнано психолого-‐педагогічний супровід − системно організовану педагогом діяльність студентів, у процесі якої створюються оптимальні психологічні умови з метою сприяння розвитку професійної свідомості у період професійної підготовки. Визначено індикатори динаміки розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів − кількісні зміни показників за компонентами професійної свідомості (значеннями, смислами, чуттєвою тканиною). Доведено, що сприяння розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів можливе за умови належної організації психолого-‐педагогічного супроводу під час навчання у вищій школі; визнано ефективність розробленої програми.