Цифрове кочівництво: проблеми ідентичності - Арпентьева, М.Р. (Журнал сучасної психології, 2016)
Стаття присвячена аналізу особливостей ідентичності суб’єктів, які практикують цифровий номадизм, їх позитивних та негативних характеристик. У якості позитивних характеристик описуються прагнення до свободи і самостійності, пошук нових способів буття і відносин, інтеграція у світове людство. В якості негативних – відмова від побудови відносини близькості і сталості, традиційних для рідної культури і людства в цілому духовно‐моральних цінностей, маргіналізація. Автором підкреслюється, що одним з важливих моментів цифрового кочівництва є феномен «втрати коренів», розриву або руйнування соціальної ідентичності в результаті відмови від духовно‐моральних орієнтирів своєї культури і людства, прагнення до свободи як комфорту і захищеності, звільнення від важкої праці та обов’язків. Ці прагнення формують особливе ставлення до себе і світу.