Інтегративний підхід у вивченні феномена психосоціальної адаптації - Богомаз, С.Л.; Ковалевська, Т.Н. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті розглядаються питання методологічних основ та технологій вивчення психосоціальної адаптації (ПСА). Представлений науково-‐теоретичний аналіз понять «інтегративний підхід», «психосоціальна адаптація», «інтегративна еклектика». Розкрито психологічний зміст поняття «психосоціальна адаптація» як складного багатокомпонентного явища. Показано, що методологічними засадами вивчення ПСА є: комплексний і системний підхід, принцип динамічного вивчення, використання різних методів та методик. На кожному віковому етапі вивчення ПСА доцільно проводити з використанням декількох методик для одержання більш повного уявлення про протікання процесу ПСА та його порушення, крім того, вибрані методики повинні бути адаптовані до віку респондента. Найбільш важливими є такі переваги інтегративного підходу як різновекторний аналіз, врахування множинності і диатропічности досліджуваного феномену, комбінування кількісних і якісних методів дослідження, різних методологій з метою виявлення різних аспектів досліджуваного явища, пізнання складних і суперечливих соціально‐психологічних феноменів, об’єднання теорій, їх систематична побудова, використання різних теоретичних підходів з метою отримання максимуму можливої інформації. Для вирішення поставленого завдання були використані: систематизація та концептуалізація наукових ідей, порівняльний, системний аналіз.