ОПЕРАЦІЙНО-ПІЗНАВАЛЬНИЙ ПЛАН «КАРТИНИ СВІТУ» МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ-КОНСУЛЬТАНТІВ - Каліщук, С. М. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті визначена зумовленість динаміки смислових утворень свідомо- сті майбутніх психологів-консультантів і реорганізації їх образу світу (уявлення світу, суб’єктивної дійсності) конкретно-історичним, соціаль- но-культурним і навчально-професійним тлом, у взаємодії з яким роз- гортається їх багатомірна психічна діяльність. Надана дефініція понять «смислова архітектоніка свідомості особистості» й «картина світу». Означені п’ять планів розвідки процесуально-динамічних характеристик смислової архітектоніки свідомості: мікрогенеза, макрогенеза, реорга- нізація мнемічних контекстів, операційно-пізнавальний та операційно- емоційний. Викладена діагностична процедура вивчення операційно- пізнавального плану «картини світу» майбутніх психологів-консультан- тів. Запропонована модифікація методики В.П. Серкіна «Оцінка специ- фіки перцептивного світу». Здійснено дескрипторний аналіз семантич- них структур сюжетів за тестом ТАТ Г. Мюррея. Забезпечено дослідження змісту процесів пізнання через активацію пізнавальних контурів свідомо- сті: сенсорно-перцептивного, уяви, мисленнєвого, афективного й рефлек- сії. Визначено результат дії пізнавальних контурів через знаходження контекстних смислів, що мають множину зв’язків у семантиці суб’єк- тивної «картини світу» досліджуваних. Використані діагностичні проце- дури дозволили простежити процес генези – «збирання» та генерацію конкретних елементів «картини світу» досліджуваних. Доведено залеж- ність походження та інтегрування образів «картини світу» від особистіс- ної історії діяльності, системи діяльностей, якими досліджувані вже опа- нували, й від ієрархії їхніх мотиваційних тенденцій. Підтверджена теза про неоднозначність сприйняття та розуміння світу, якщо не створені умови для співвіднесення змісту образу з власною дією перетворення, з похідними його інтерпретаціями, атрибуціями й прогнозами щодо певної ситуації. Доведено, що рівні узагальнення смислових утворень пов’язані в ієрархічні зв’язки, в яких поняттєвий рівень відкривається виключно на засаді узагальнення досвіду діяльності (дій).