ЕМОЦІЙНИЙ СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ В ОСІБ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА УМОВ ПІДВИЩЕНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ СТРЕСОГЕННОСТІ - Лапінська, Т. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
Стаття присвячена виявленню причин і симптомів прояву професійного вигорання, а також емоційного складника у середніх медичних праців- ників (СМП), які працюють за умов підвищеної професійної стресоген- ності (з ветеранами АТО / ООС). Здійснено огляд робіт вітчизняних і зарубіжних дослідників для вивчення емоційної складової частини про- фесійного (емоційного) вигорання у СМП. За результатами емпіричного дослідження, існує зв’язок між виникненням професійного (емоційного) вигорання, віком, стажем роботи, емоційними чинниками особливих умов підвищеної професійної стресогенності у СМП. Встановлено нерівномір- ність професійного (емоційного) вигорання серед СМП. За критеріями віку / стажу роботи результати виявилися різними в усіх фазах стадії фор- мування та яскраво вираженими у стадії сформованості фази резистен- ції. З’ясовано, що залежно від віку та стажу роботи СМП застосовують різні механізми психологічного захисту в роботі з ветеранами АТО / ООС. Вивчення основних емоційних властивостей є необхідним у становленні СМП. Основною складовою частиною потенціалу особистості професіо- нала є емоційний інтелект (EQ). Високий рівень емоційного інтелекту є головною вимогою до професіоналізму й особистісних якостей СМП. Саме емоційна компетентність як психологічний комплекс, що складається з таких основних елементів, як: розпізнавання та розуміння власних емо- цій і почуттів; керування власними емоціями; розпізнавання та розуміння емоцій інших; керування емоціями інших, характеризує зрілість СМП, особливо тих, хто працює за умов підвищеної стресогенності (з ветера- нами АТО / ООС). Дослідження ЕІ виявило низький рівень емоційної обі- знаності у 72,7%, та у 74,5% низький рівень управління емоціями у групах СМП. Вказується, що розвиток здібностей прийняття рішення, здійснення комунікації, вміння управляти собою й вирішувати конфліктні ситуації іні- ціюють підвищення ефективності професійної діяльності СМП в роботі з особливим контингентом (ветеранами АТО / ООС). Зазначається, що пер- спективним дослідженням у цьому напрямі є вивчення рівня задоволеності функціонуванням в різних сферах життєдіяльності та ступінь соціальної фрустрованості СМП, які працюють за умов підвищеної професійної стре- согенності.