КОГНІТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ Й ОСОБИСТІ ЦІННОСТІ ЯК ЧИННИКИ АДАПТИВНОСТІ ЗА КОРОТКОЧАСНОГО ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ - Хубетов, О. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті аналізуються дані емпіричного дослідження, проведеного серед слухачів Одеського центру професійної освіти державної служби зайнятості України, щодо специфіки залежності показників соціально- психологічної адаптивності безробітних під час короткотермінового навчання нової професії від рівнів їхніх когнітивних показників та особистих цінностей. Наведені результати кореляційного аналізу, завдяки якому виявлені зв’язки високого рівня між інтегральними показниками адаптивності та рівнями загального інтелекту, критичного мислення, таких особистих цінностей, як «самостійність», «самостійність у поведінці», «гедонізм»; виявлені негативні кореляційні зв’язки особистого адаптаційного потенціалу з рівнями таких особистих цінностей, як «традиція в поведінці», «конформізм у поведінці». Кореляційні зв’язки нижчого рівня були виявлені між інтегральним показником адаптації та рівнем творчого мислення, такими особистими цінностями, як «влада», «досягнення», «універсалізм», «універсалізм у поведінці», «доброта в поведінці», негативні кореляційні зв’язки низького рівня – між інтегральним показником адаптації та такими особистими цінностями, як «влада в поведінці», «конформізм у поведінці». Проведений кластерний аналіз виявив чотири типи слухачів за рівнями адаптивності: тип слухачів із низьким рівнем адаптивності, успішний тип слухачів (високі рівні адаптивності), самостійний тип (достатньо високий рівень адаптивності та високий рівень особистої цінності «самостійність у поведінці»), тип слухачів традиційної поведінки (досить невисокий рівень адаптивності). Аналіз показників всіх типів слухачів виявив статистично значущі зв’язки між типами слухачів і рівнями таких когнітивних показників, як «загальний інтелект» і «критичне мислення» і таких особистих цінностей, як «самостійність у поведінці», «традиція в поведінці». Визначені когнітивні показники й особисті цінності, найбільш придатні для розробки корекційно-тренінгової програми та комплексу заходів із поліпшення адаптивних можливостей особистості під час короткотермінового професійного навчання.