ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ВИВЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ ГОТОВНОСТІ СУЧАСНОЇ ЖІНКИ ДО МАТЕРИНСТВА - Лєсняк, А. О. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті окреслено ступінь розробленості проблеми образу себе як матері з урахуванням детермінантів формування материнської поведінки сучасної жінки. Здійснено аналіз, узагальнення та синтез наявних теоретичних та емпіричних наукових позицій проблеми готовності сучасної жінки до материнства. В літературі найбільш значущими онтогенетичними факторами формування материнської сфери вважаються досвід взаємодії з власною матір’ю, особливості сімейної моделі материнства, можливість взаємодії з немовлятами та інтерес до них у дитинстві. Однак щодо саме динаміки, послідовності етапів з певним змістом на кожному етапі, сформованими психічними структурами та механізмом їх формування, то це питання ще не розкрито повністю. Рівень психологічної готовності до материнства визначається сумарним ефектом дії різних факторів до того моменту, коли жінка стає матір’ю. Деякі автори зазначають, що результатом ефективного формування материнської сфери до вагітності є розвиток особистісних якостей жінки, проєктивних для подальшого виношування (особистісна зрілість, рефлексія, адекватна самооцінка, достатнє прийняття себе, впевненість у власних силах, відсутність надмірної тривожності, особистісна здатність до прихильності, емпатійність, вміння адекватно адаптуватися до стресових ситуацій, відсутність соматизації конфліктів), а також базових елементів материнської сфери (адекватна статево-рольова ідентифікація, мотивація до материнства, здатність до піклування, здатність до суб’єктних відносин, адекватна модель батьківства та виховання). Рівень розвитку готовності до материнства проявляється у стилі пережи- вання вагітності та ставленні до майбутньої дитини. Під час вагітності материнська сфера продовжує формування, паралельно існують певні фактори, які можуть суттєво вплинути на цей процес. Теоретичне розу- міння материнської прихильності ще потребує поглибленого вивчення.