ГІДНІСТЬ ЯК СМИСЛОЖИТТЄВА ЦІННІСТЬ СУЧАСНОЇ ОСОБИСТОСТІ - Папітченко, Л. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті прослідковано, яким чином гідність визначає смисложиттєві орі- єнтири сучасної особистості. Проаналізовано її прояви в повсякденному та професійному житті особистості. Розглянуто структурні елементи гідності з позиції аксіопсихології. Теоре- тично проаналізовано наявні сьогодні наукові позиції в розумінні поняття гідності та зроблено висновки про необхідність його інтерпретації щодо інтегральності його становлення. Показано вплив гідності на базові сфери людського життя, зокрема профе- сійну діяльність, самопочуття, стосунки, що окреслює її як смисложиттєві цінності сучасної особистості. Автором звернено увагу на важливість здійснення поглибленої психопро- філактичної роботи практичних психологів в темі гідності. Проілюстро- вано взаємозв’язок та вплив гідності на повсякденне життя особистості. Зазначено, що людині важливо відчувати себе цінною, визнаною, вільною, прийнятою, соціально захищеною, розуміти, що її голос має значення та його чують. Прослідковано, що разом із самооцінкою, самоповагою гідність визначає емоційно-вольове забарвлення процесу життєдіяльності особистості. У статті розглянуто смисложиттєві орієнтири особистості, які визнача- ються не лише її побутовими справами, але й професійною реалізацією. Прослідковано взаємозв’язок гідності та професійної діяльності. Розгля- нуто призначення парадигми гідності на робочому місці, яка спрямована на вирішення парадоксу між індивідуальністю та колективом. З’ясовано, що адекватно усвідомлене й послідовне емоційно-ціннісне ставлення особистості до себе у таких проявах, як самоповага, вимогливість, гордість, совість, почуття власної гідності, є центральною ланкою її психодуховного світу, що формує його єдність, прийняття й цілісність, погоджуючи та впорядковуючи внутрішні цінності особи. Акцентовано увагу на тому, що гідність є цінністю, тому її варто розглядати як ціннісний орієнтир в образі світу особистості.