ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПІДЛІТКІВ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ РОЗУМОВОГО РОЗВИТКУ - Вовченко, О. А. (Журнал сучасної психології, 2020)
Актуальність дослідження формування емоційного інтелекту осіб з порушеннями розумового розвитку зумовлюється вирішенням нагальної потреби розроблення ефективних технологій розвитку особистості з особливими освітніми потребами на різних вікових етапах її становлення. Статтю присвячено проблемі дослідження гендерних особливостей сприймання та диференціації емоцій підлітками з порушеннями розумового розвитку. У статті визначено стан розробленості проблеми; охарактеризовано особливості формування емоційної сфери підлітків з порушеннями розумового розвитку за віковими та статевими критеріями, виокремлено структурні компоненти емоційного інтелекту та описано особливості його формування у юнаків та дівчат підліткового віку, що мають порушення розумового розвитку. Метою статті є дослідження гендерних особливостей формування емоційного інтелекту підлітків з порушеннями розумового розвитку. Мета дослідження забезпечувалась поетапним вирішенням основних завдань: по-перше, констатування особливостей сприймання емоцій юнаками та дівчатами підліткового віку, що мають порушення розумового розвитку; по-друге, визначення стану сформованості емоційного інтелекту у юнаків та дівчат підліткового віку, що мають порушення розумового розвитку; по-третє, визначення основних чинників становлення та формування емоційного інтелекту в підлітків з порушеннями розумового розвитку. Для розв’язання окреслених завдань і забезпечення достовірності положень та висновків було використано теоретичні та емпіричні методи наукового дослідження, що дало змогу встановити кількісні та якісні характеристики досліджуваного явища, охарактеризувати показники та встановити рівні. Було проведено психодіагностику відповідно до вимог та інструкцій використаних методик: «Емоційний інтелект» (за Н. Холлом), «Діагностика відповідності прояву емоційних станів та рівня диференціації емоцій» (за В. Бойко), бесіди, спостереження.