АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОСОБИСТІСНОЇ САМОАКТУАЛІЗАЦІЇ ФАХІВЦІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ УКРАЇНИ - Дубяга, Я. І. (Журнал сучасної психології, 2020)
Постановка проблеми. Сьогодення посилює вимоги до особистості фахівця державної служби зайнятості України. На перший план виходить здібність самостійно знаходити розв’язання соціально й професійно значущих проблем в умовах швидкозмінної дійсності, постійно вчитися та самовдосконалюватися, бути суб’єктом свого особистісного й професійного розвитку. Дотепер не досить розробленими залишаються питання щодо особливостей самоактуалізації державних службовців взагалі й фахівців державної служби зайнятості України зокрема, тому дослідження особливостей особистісної самоактуалізації фахівців державної служби зайнятості України актуальне. Метою статті є визначити рівень і дослідити особливості особистісної самоактуалізації фахівців державної служби зайнятості України. Для реалізації поставленої мети використано методику «Самоактуалі- заційний тест (САМОАЛ)» (в адаптації А.Ф. Лазукіна й Н.Ф. Каліної). Математична обробка даних здійснювалася за допомогою комп’ютер- ного пакета статистичних програм SPSS (версія 22). Для статистичної обробки й аналізу використовувались такі методи: описова статистика, дисперсійний і кореляційний аналіз. Результати дослідження дали змогу зробити такі висновки. У процесі емпіричного дослідження виявлено середній рівень особистісної самоактуалізації в значної чисельності фахівців державної служби зайнятості України (84,0%). Встановлено, що особистісна самоактуалізація фахівців державної служби зайнятості України має свої особливості за статтю, віком, стажем роботи в державній службі зайнятості України й специфікою професійної діяльності. Виявлено, що фахівці, які надають послуги безробітним, мають найвищий рівень особистісної самоактуалізації за інших фахівців. Разом із тим існує проблема низького рівня розвитку окремих складових частин особистісної самоактуалізації, які важливі для ефективної роботи фахівців у сфері «людина – людина», а саме «Погляд на природу людини», «Творчість», «Автономність», «Спонтанність», «Аутосимпатія».