ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОПІНГ-СТРАТЕГІЙ ПОВЕДІНКИ ПІДПРИЄМЦІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У СТРЕС-АСОЦІЙОВАНИХ УМОВАХ - Бобко, О. М. (Журнал сучасної психології, 2023)
Стаття присвячена дослідженню психологічних особливостей копінг-стратегії поведінки підприємців, які працюють у стрес-асоційованих умовах. Досліджено професійну діяльність 90 підприємців в умовах COVID-19 та 90 підприємців в умовах війни у період 2021–2023 рр. Методикою дослідження копінг-поведінки у стресових ситуаціях виявлено, що підприємцям, які працювали у COVID-19, властива «стратегія, що зорієнтована на вирішення проблем», яка переважала у осіб з більшим стажем підприємництва, тобто досвідом перебування у стресових ситуаціях. Підприємці, що працюють в умовах війни, відчувають більш руйнуючий та багатоаспектний зовнішній вплив, що зумовило «стратегію, зорієнтовану на уникнення» (p≤0,001). Кореляційним аналізом в обох групах вагомими негативними стратегіями виявлено конфронтацію, дистанціювання та втечу-уникнення, де «конфронтаційна завантаженість» є дезадаптуючою моделлю поведінки (p≤0,001). До неконструктивних форм поведінки віднесено конфронтації з агресією й готовністю до ризику, дистанціювання, уникнення проблеми. Серед позитивних стратегій – здатність прийняття відповідальності, планування вирішення проблеми, самоконтроль, пошук емоційної підтримки (p≤0,001). Методикою оцінювання психологічної діагностики копінг-механізмів у підприємців обох груп виявлено відносно адаптивну та неадаптивну поведінку, що свідчило про невикористаний ресурс адаптивної модальності копінгів. Кореляційним аналізом в обох групах встановлено, що вплив COVID-19 знижує здатність емоційного інтелекту до управління емоціями та емоційної обізнаності, коли зміни когнітивного компонента проявлялися ігноруванням, смиренням, відносністю, розгубленістю; емоційного: протестом, пасивною кооперацією, покірністю, самозвинуваченням; поведінкового: відволіканням, активним уникненням, компенсацією, відступом (p≤0,001). Вплив війни знижував здатність емоційного інтелекту до самомотивації, розпізнання емоцій інших та емпатії, де у когнітивному компоненті виявлялася дисимуляція, збереження самовладання, проблемний аналіз, релігійність, додача сенсу, установа власної цінності; емоційному: придушенні емоцій, оптимізмі, агресивності; поведінковому: альтруїзмі, конструктивній активності, співпраці, зверненні (p≤0,001).