Стереотипи зовнішності та їх гендерні відмінності: результати емпіричного дослідження - Зінченко, Т.П. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті висвітлені та проаналізовані результати дослідження стереотипів зовнішності (n = 246), які зібрані за допомогою стандартизованого опитувальника визначення рівнів маскулінності та фемінності “красивої жінки” а “красивого чоловіка” та авторських розробок з вимірювання лукізму, самооцінки власної зовнішності, уявлень про вроду та її вплив на життєдіяльність красивих людей. Дослідження показало, що уявлення про “красиву жінку” і красивого чоловіка” знаходяться в межах традиційних концептів “мужність” та “жіночність” і є стереотипними. При цьому, вимог до зовнішності жінки та критичного ставлення до власної зовнішності жінками більше, ніж до зовнішності чоловіка. Так само лукізм як дискримінація за зоанішністю частіше стосується жінок, ніж чоловіків.