Самоефективність особистості у виборі копінг-стратегій поведінки - Сидоренко, О.Б.; Федоренко, А.Ф.; Ханецька, Т.І. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті представлено теоретичний аналіз та результати емпіричного дослідження проблеми самоефективності особистості у виборі коніг-стратегій поведінки. Зазначено, що самоефективність виступає як переконання людини у здатності управляти подіями, які впливають на її життя. Від рівня її розвитку залежить вибір особистістю певних копінг-стратегій, які забезпечують саморегуляцію поведінки людини в стресових ситуаціях, її психологічне благополуччя. Розглянуто види та психологічні особливості формування та розвитку самоефективності. Визначено та описано рівні розвитку самоефективності у студентів-психологів: високий, середній, низький. Емпірично встановлено взаємозв’язок самоефективності з вибором копінг–стратегій поведінки у майбутніх психологів. Зазначено, що високий рівень власної ефективності зумовлює відмову від стратегій уникання проблемної ситуації, в той час як низький рівень самоефективності тісно пов’язаний з вибором більш емоційних і мало конструктивних стратегій. Формування та розвиток здатності до особистісної самоефективності у студентів– психологів потребує відповідних корекційно-розвивальних впливів.